Ce vârstă are tradiția culinară românească? Este imposibil de spus, însă există câteva repere care ne ajută să înțelegem cum a evoluat și care au fost momentele când a început să capete notorietate. Mai vechile arhive ne arată că, la 1914, magiunul din prune era un preparat suficient de cunoscut și de apreciat încât să se înființeze o fabrică la Topoloveni care să se ocupe chiar cu producerea acestui aliment. Mai noile arhive, de după Revoluția din 1989 și de după intrarea României în Uniunea Europeană, ne spun că 7 aprilie 2011 a fost ziua în care magiunul din prune Topoloveni aducea în România prima Indicație Geografică Protejată. Astfel, pe 7 aprilie 2022 s-au împlinit exact 11 ani din momentul în care tradiția culinară românească a făcut primul pas pentru recunoașterea și valorificarea ei în Uniunea Europeană. Tradiția culinară românească este fără vârstă, însă cea mai nouă dintre ramurile ei, cea care a reușit să iasă în afara țării, are o dată de naștere și o aniversare, pe 7 aprilie.
La 11 ani de la primirea Indicației Geografice Protejate, magiunul din prune Topoloveni și-a consolidat poziția pe piața românească și a ajuns în peste 20 de țări din întreaga lume, prin mai multe programe de promovare. Cu sprijinul Uniunii Europene, magiunul a obținut recent și o înregistrare internațională (prin Decizia de punere în aplicare 532/2022 din 1 aprilie, Jurnalul Oficial UE), care oferă brandului o protecție și o vizibilitate internaționale. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, tot cu susținerea Uniunii Europene, marca magiun din prune Topoloveni a fost înregistrată în Statele Unite ale Americii și în Canada, în sistemul Trade Mark, care îi oferă protecție și exclusivitate în utilizare. Pentru 2022, traseul de promovare a magiunului din prune Topoloveni include Emiratele Arabe Unite, Vietnamul, Grecia și, de asemenea, România.
„Aș spune că o mare parte din notorietatea actuală a magiunului din prune Topoloveni se datorează și faptului că e un aliment sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, fără conservanți și fără aditivi. Pentru că pe 7 aprilie este, de asemenea, Ziua Mondială a Sănătății, le recomand consumatorilor să aibă grijă de propria sănătate și prin gestul simplu de a citi etichetele alimentelor atunci când merg la supermarket. Avem posibilitatea de a cumpăra alimente de calitate, dar, din păcate, nu și posibilitatea de a cumpăra sănătatea, atunci când aceasta nu mai este. În plus, parcurgerea informațiilor de pe etichetă ne ajută să fim siguri că vom achiziționa exact ce ne-am propus. Le amintesc și cu această ocazie consumatorilor că brandul Topoloveni se confruntă de ani buni cu concurența neloială și că nu toate produsele de la supermarket care au Topoloveni în nume ne aparțin. Pe etichetele produselor noastre scrie doar Topoloveni, fără alte cuvinte înaintea toponimului.“ – a declarat Bibiana Stanciulov, Director General Sonimpex Topoloveni.
Calitatea magiunului din prune Topoloveni a fost reconfirmată în ultima perioadă prin încadrarea în categoria A pe scala Nutri-Score (categorie din care fac parte alimentele cu cel mai ridicat conținut nutritiv) și, de asemenea, prin includerea magiunului în Registrul Național al Mențiunilor Nutriționale și de Sănătate. În cei 11 ani de la primirea Indicației Geografice Protejate și înainte de acest moment, magiunul din prune Topoloveni a acumulat în propriul portofoliu de distincții o mulțime de premii pentru gust și de recunoașteri ale calității sau ale notorietății, precum Codul de Operator NATO sau recenta plasare pe locul întâi în topul Taste Atlas al celor mai bine cotate conserve de fructe din lume.
Asadar, traditia culinara romaneasca are o istorie atat de mare incat este imposibil de spus cand a inceput sa capete notorietate. Insa, magiunul din prune Topoloveni are o data aniversara pe 7 aprilie, ziua la care traditia culinara romaneasca a inceput sa fie observata si apreciata si in afara tarii, prin recunoasterea ei in Uniunea Europeana. Felicitari magiunului din prune Topoloveni pentru 11 ani de notorietate!