Sărbătorim astăzi tradiția românească gastronomică demonstrată de peste un secol, de Magiunul Românesc, definit ”de Topoloveni”.
Sărbătorim un secol al unei rețete unice, autentice și tradiționale certificată de MADR în anul 2009, ca Denumire Protejată și înregistrată la OSIM – acum 10 ani. Această instituție pare că a uitat acest eveniment, primul din istoria României, dar uitarea este scrisă în legile omenești, deși nu ar trebui să fie și în cele instituționale.
Doi ani mai târziu, în data de 8 aprilie 2011, am primit certificarea ca Indicație Geografică Protejată în Uniunea Europeană, pentru prima dată oferită unui producător român din industria alimentară românească. Cinci ani am fost singurii producători români cu o recunoaștere a calității la acest înalt nivel.
În toată această perioadă am dorit să fim un exemplu pentru colegii noștri. Din păcate am fost preluați pentru concurență ilicită atât pentru tradiționalul magiun, cât și pentru toponim. Generațiile care ne vor urma vor judeca pe fiecare. Noi am cerut judecata legală din sălile Ministerului de Justiție și nu ne vom opri până în momentul în care ni se va face dreptate.
Suntem foarte mândri că însuși Majestatea Sa Regele Mihai I al României ne-a acordat Calitatea de Furnizor al Casei Regale a României. Foarte important este Codul NATO pentru Magiunul Topoloveni, obținut de noi, SONIMPEX Topoloveni, la patru ani de la aderarea României la NATO.
Pentru siguranța consumatorilor am realizat un studiu clinic la Institutul Național NC Paulescu pentru Nutriție și Diabet care a demonstrat că magiunul din prune Topoloveni (NU ALTE MAGIUNURI) este permis persoanelor bolnave de diabet, firesc, cu acceptul medicului curant, în funcție de gradul bolii.
Pe plan internațional am primit două Stele Michelin, din maximum trei, pentru calitățile deosebite ale Magiunului, la Institutul Internațional de Gust și Calitate de la Bruxelles.
Am dorit ca pe plan internațional să fie recunoscută calitatea românilor de a-și respecta tradiția și de a rămâne definiți ca POPOR și am reușit să promovăm Magiunul Topoloveni în Elveția, Rusia, Norvegia, Orientul Mijlociu și America cu fonduri europene și co-participare financiară din partea noastră. Acest efort financiar a avut ca rezultate protejarea acestui delicios/ sănătos produs în Canada (anul 2018), Japonia (februarie 2019), Singapore (martie 2019).
Între timp am obținut și alte magiunuri: magiun din struguri, mere și dovleac.
În fabrica noastră NU există zahăr adăugat sau aditivi de orice tip și datorită acestui principiu/procedeu/ am înregistrat Dulceața Topoloveana fără zahăr adăugat, prin înlocuirea siropului din zahăr adăugat, cu suc natural din mere. Am obținut Brevet Internațional de Invenție pentru dulceața care folosește ca înlocuitor al sucului din zahăr, sucul din diferite fructe.
Deoarece dorim ca numele localității Topoloveni să fie recunoscut prin Indicația Geografică Protejată – Topoloveni, Magiun din prune, am înregistrat la OSIM Toponimul Topoloveni. De ce? Deoarece noi, Sonimpex Topoloveni, am pus localitatea pe harta lumii cu eforturi financiare și familiale la limita suportabilului.
Nimic nu ar fi fost posibil fără un colectiv cu un nivel înalt al profesionalismului.
Colectivul SONIMPEX TOPOLOVENI SRL.