Sonimpex Topoloveni sărbătorește 25 de ani de activitate- un sfert de secol de Excelență prin anduranță și performanță

În anul Marii Uniri noi, Sonimpex Topoloveni, împlinim un sfert de veac de activitate ca antreprenor cu capital 100% românesc. Un sfert de veac în care ne-am verificat rezistența la toate obstacolele pe care le-am întâmpinat de la autorități ale statului. Am văzut și am trăit, ca proprie experiență, ceea ce învățasem în facultate- alienarea. Ușor și sigur s-a răsturnat scara valorilor umane; inerent, dar logic, s-a dezvoltat corupția ca antiteză a cinstei prin ”întoarcere în oglindă” . Suntem printre foarte puținii producători români care încearcă, din răsputeri, să reziste în această perioadă a capitalismului sălbatic, bine definit de înaintașii n
oștri. În acest sfert de secol am trecut prin cele mai diverse domenii de activitate, domenii care ne-au lăsat câte un gust amar despre ceea ce înseamnă CORECT și CINSTIT în economia noastră, a românilor.
Am debutat, ca orice firmă la început de drum, cu comerțul cu diverse mărfuri. Paradoxul situației a fost că a început cu o mare pierdere rezultată dintr-un contract de export cu cereale, în anii 1996 . De ce paradox ?! Deoarece înșelăciunea a avut loc în județul Argeș , cu complicitatea unor funcționari bancari de la Banca Agricolă. A fost PRIMA mare LECȚIE pe care am plătit-o deoarece am crezut că un contract încheiat trebuie respectat.
A DOUA mare LECȚIE am „plătit-o ” tot în județul Argeș, din cauza contractului încheiat cu Fabrica de legume și fructe Valahia- acum Topoloveni- contract nerespectat de conducerea de atunci ; eram deja în anul 1998. Atunci mi-am propus, mie însămi, să îmi „răzbun ” soarta prin a demonstra că în industria alimentară se pot realiza și activități corecte cu produse curate .
Astfel, în anul 2001, când lichidatorul judiciar a scos la licitație “Secția de Magiun , Deshidratate și Rachiuri” de la Topoloveni, am participat, am oferit cel mai bun preț și am cumpărat . Ce am cumpărat? Un morman de fier vechi împânzit de păianjeni, cu porți și uși care din cauza ruginii nu se mai deschideau. Am avut convingerea că dacă și a treia oară am reușit performanța să mă păcălesc în acest județ, în mod sigur există ceva „ascuns” care m-a trimis în această parte a țării.
Intuiția s-a adeverit deoarece acolo era începutul demonstrat al autenticului produs tradițional românesc: MAGIUNUL din PRUNE. Educația primită în familie m-a determinat să încep producția acestui minunat aliment, cu sacrificii greu de închipuit, sacrificii peste care am reușit să trec printr-un ridicat grad al anduranței. Dintr-un morman de fiare vechi, cu sprijinul Băncii Comerciale Române – bancă de stat, neprivatizată încă- am început aventura vieții mele și a familiei, adică a fiicei mele Diana Sonia .
Toate acele momente în care doar am reconstruit, am creat, am promovat MAGIUNUL, au fost de o rară măreție ; sunt momentele care ne-au împins mereu spre competitivitate. Am fost atât de puternice încât am reușit, pentru prima dată în România, să înregistrăm un produs minune al românilor cu certificarea Indicație Geografică Protejată- TOPOLOVENI Magiun din prune. Timp de cinci ani, niciun producător din industria alimentară românească nu a reușit performanța certificării . În Europa sunt aproximativ 1 400 de alimente garantate prin certificare de Uniunea Europeană.
Nimeni nu a înțeles și probabil nu înțelege nici astăzi ce înseamnă această certificare. Pentru înțelesul tuturor, așa cum noi românii nu mai avem voie să folosim numele de ȘAMPANIE sau CONIAC , așa nu are voie nimeni să se folosească de numele localității Topoloveni – pentru legume, fructe și cereale- pentru a-și face publicitate și implicit comercializare.
Regretăm că nicio firmă din România nu s-a implicat în promovarea produselor românești cu fonduri europene și continuăm să fim promovați de firme grecești . Dacă firmele de consultanță ar înțelege că au profit de 15% din valoarea fondurilor accesate, și că aceste fonduri ar fi absorbite de ROMÂNIA, totul ar fi mult mai bine. Poate că dacă s-ar fi implicat se elimina bună parte din concurența neloială.
Și pentru că noi românii suntem tributari cifrei „3” , a urmat a TREIA LECȚIE dură pe care o „plătesc ” cu sacrificiile financiare, momente ale vieții care au trecut pe lângă mine fără a reuși să mă bucure, lecția CONCURENȚEI NELOIALE, lecție încurajată de către diferite instituții ale statului.
Încăpățânarea și determinarea au făcut ca în fabrica noastră micuță- doar ca spațiu- să creăm doar Alimente Funcționale și astfel am dezvoltat o nouă gamă, a dulcețurilor fără zahăr, TOPOLOVEANA, a zacuștelor – 100% naturale, procesate cu mai multă grijă decât în propriile gospodării – și a bulionului din roșii
Am reușit astfel să revoluționăm industria alimentară internațională prin înlocuirea siropului din zahăr cu suc natural din măr (sau orice alt fruct) în care procesăm fructele, legumele și petalele de flori. Acest procedeu este înregistrat OSIM și recunoscut internațional. Suntem alternativa dulce sănătoasă a omului modern .
LA NOI ÎN FABRICĂ NU EXISTĂ ZAHĂR RAFINAT SAU ORICE TIP DE CONSERVANȚI, COLORANȚI , ADITIVI SAU ORICE NU ESTE 100% NATURAL .
Probabil – îmi place să cred – suntem UNICI în lume deoarece oferim numai ALIMENTE FUNCȚIONALE.
Am considerat de minim bun simț să dezvoltăm un brand tradițional și produse înregistrate cu brevet de invenții, numai cu legume și fructe românești , preluate din gospodăriile fermierilor unde nu se folosesc pesticide.
Mă bucur să fiu membru fondator al INACO- Inițiativa pentru Competitivitate , organizație care strânge românii cu suflet de român, care dezvoltă competiția în România. A fost o onoare să fiu invitată de doamna Andreea Paul să punem bazele acestui grup de profesioniști care vor și reușesc să demonstreze că „munții pot fi mutați cu ajutorul unor minți agere de bună-credință”.
În primul rând, respectul și dragostea pentru strămoșii mei, pentru tot ce determină spiritul românesc, pentru a nu permite nimănui să ne transforme din popor în colonie, ne ajută să trecem peste momente greu de imaginat . Ne manifestăm respectul deosebit pentru toți furnizorii noștri cu ajutorul cărora am construit Brandul României.
Am afirmat și vom spune totdeauna că Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi a avut o contribuție esențială în dezvoltarea acestui produs prin susținerea morală și analizele profunde pe care le-a făcut Magiunului din prune Topoloveni.
Majestatea Sa Regele Mihai I al României ne-a acordat calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, titlu care ne obligă să menținem cea mai mare calitate a produselor pentru a nu Îi întina vreodată memoria.
Eforturile noastre nu s-au limitat strict în producția acestor alimente funcționale ci și în prezentarea lor în afară granițelor țării pentru a fi evaluate . Astfel au apărut Premiile internaționale: Magiunul de prune Topoloveni este multiplu premiat ‘Superior Taste Award’ de către Institutul Internațional pentru Gust și Calitate Bruxelles, premiat Great Taste Marea Britanie. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obținut certificări multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL. În domeniul calității nutriționale deosebite, s-a efectuat un studiu clinic la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C.Paulescu, ale cărui concluzii arată că “Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, respectând indicațiile medicului curant”. Dulceața Topoloveana este premiată cu stele de aur pentru gust și calitate atât de către International Taste and Quality Institute Bruxelles, cât și de Monde Selection, cu medalii de argint și bronz
Și nimic nu se va povesti în veacurile care vor urma dacă nu aș fi fost înconjurată de un colectiv de oameni de ESENȚĂ TARE! Mi-au fost alături, m-au înconjurat cu dragoste , mi-au șters lacrimile de necaz sau de fericire.
Director General
Sociolog Bibiana Stanciulov