Data de 7 aprilie 2011 rămâne în istoria industriei alimentare din România ca data de referință pentru recunoașterea autenticității, unicității și tradiționalității unui aliment românesc, respectiv Magiun de prune Topoloveni. Pentru prima dată s-a scris istoria pentru Indicația Geografică Protejată, iar noi, Sonimpex Topoloveni am protejat la nivel european toponimul Topoloveni, o localitate argeșeană unde s-a păstrat tradiția rețetei Magiunului din prune, din anul 1914. În acel an inginerul Maximilian Popovici a reușit să revoluționeze rețeta magiunului care se obținea prin fierberea prunelor în tuci și a transferat prunele în vase duplicat . Esența acestor vase constă în faptul că se poate controla temperatura de fierbere a prunelor și astfel se păstrează toate vitaminele , mineralele și fitonutrienții , obținându-se un aliment funcțional.
Calitatea deosebită a Magiunului și neștiința autorităților de a proteja , conform Regulamentului de funcționare a UE , această Indicație Geografică Protejată , au condus la o acerbă concurență neloială. Este trist că am fost împiedicați să ne dezvoltăm , din cauza producătorilor autohtoni sau a unor hipermarketuri care au copiat , în cel mai inventiv mod, diverse semne de pe eticheta noastră sau au folosit toponimul Topoloveni – scris cu aceleași caractere- pentru a își vinde produsele .Termenele, de la instanțele de judecată, nejustificat de lungi, îi protejează pe cei care au furat imaginea noastră și își cresc vânzările pe baza principiului “mult, ieftin, calitate îndoielnică”.
Magiunul nostru se regăsește pe masa Casei Regale a României, a obținut Doua Stele de Aur Michelin la ITQI în Bruxelles , o stea de aur la Great Taste în Anglia, certificat KOSHER, certificat HALAL și Cod Operator Nato. Calităţile excepţionale ale Magiunului de prune Topoloveni sunt demonstrate și prin studiul clinic efectuat la Institutului Naţional de Diabet N.C Paulescu prin care se arată că “magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectând indicaţiile medicului curant”.
Magiunul din prune obținut în fabrică, fără zahăr adăugat, din prune proaspete , are originea în localitatea Topoloveni.
Pentru a asigura continuitatea în fabrica noastră, am obținut trei noi magiunuri , din mere, dovleac și struguri, folosind același toponim, Topoloveni deoarece se regăsesc ca nume în monografia acestei localități, în anul 1914.
Deoarece am dorit să asigurăm consumatorului alimente funcționale am brevetat rețeta dulcețurilor fără zahăr adăugat sau alte ingrediente chimice sub denumirea TOPOLOVEANA , zacuște și bulion din roșii.
Am considerat întotdeauna că este obligatoriu să ne respectăm tradiția și implicit strămoșii noștri și am depus toate eforturile pentru a arăta lumii întregi cât de sănătos se hrăneau românii. Am promovat Magiunul din prune în Elveția, Rusia, Norvegia, America, Orientul Mijlociu, Coreea cu steagul României la capacul borcanului pentru a fi recunoscută România.
În anul 2016 am fost fericiți că ni s-au alăturat Salamul de Sibiu cu același tip de protecție ca noi și Telemeaua de Ibănești cu Denumire de Origine Protejată.
În acest an ,a reușit producătorul Novacului afumat din Țara Bârsei , să obțină Indicația Geografică Protejată.
Suntem deja patru producători și poate că vom fi mai bine auziți.
Director general, sociolog
Bibiana Dolores Stanciulov