Sari la conținut

Magiunul se prune Topoloveni recunoscut in Romania ca produs traditional, la 5 ani dupa recunoasterea europeana

Incepand cu data  de  14 ianuarie 2016, MADR impreuna cu ANPC , la solicitarea Sonimpex Topoloveni si cu sustinerea APAR, au elaborat un document comun avand semnificatia initierii procesului de modificare legislativa pentru a se conferi o baza legala recunoasterii caracterului de produs traditional pentru produsele recunoscute la nivel european ca Indicatii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate sau Specialitati Traditionale Garantate. In acest context este de mentionat faptul ca, pana la acest moment, Romania beneficiaza de protectie, ca Indicatie Geografica Protejata, pentru un singur produs, respectiv, Magiun de prune Topoloveni, produs si comercializat de catre Sonimpex Topoloveni.

Adresa nr 134/14.01.2016 emisa de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor specifica faptul ca “produsele alimentare care au fost inregistrate ca Indicatie Geografica Protejata sunt protejate de prevederile  Regulamentului ( UE  ) nr. 1151/2012privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, nu se supun prevederilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale si pot purta denumirea deprodus traditional (n.ns. – fara a fi inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale si fara a purta logo-ul specific, conferit potrivit Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013).

Initiativa mentionata mai sus a devenit necesara pentru a asigura o protectie adecvata produselor recunoscute ca Indicatie Geografica Protejata si pentru a preveni o aplicare si interpretare limitativa a dispozitiilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 care, in forma sa actuala, impiedica producatorii titulari ai unor indicatii geografice protejate sau al unor denumiri de origine protejate la nivel european sa obtina certificarea traditionalitatii produselor lor la nivel intern.

Ne exprimam pe aceasta cale credinta ca o astfel de modificare, care sa permita, fara a fi necesara inregistrarea la nivel national, specificarea caracterului traditional al produselor inregistrate ca indicatii geografice protejate si denumiri de origine protejate, in cadrul activitatii de promovare si comercializare a respectivelor produse la nivelul pietei nationale va fi de natura a stopa aplicarea unor sanctiuni nejustificate producatorilor ale caror produse sunt traditionale, fiind recunoscute ca atare la nivel european, pentru motivul ca respectivele produse nu sunt inregistrate ca atare in Registrul National.

In egala masura, apreciem ca va fi de natura a creste interesul producatorilor locali de a investi in vederea obtinerii unor produse de calitate superioara, care sa poata fi recunoscute la nivel european potrivit schemelor de calitate instituite prin Regulamentul 2012/1151/UE – Indicatii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate, Specialitati Traditionale Garantate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro