Sari la conținut

Magiunul de prune Topoloveni sărbătoreşte 4 ani de la certificarea IGP

Astăzi se împlinesc 4 ani de când am primit certificarea calităţii, autenticităţii, unicităţii şi tradiţionalităţii Magiunului de prune Topoloveni. Am perseverat în cei patru ani în promovarea acestui aliment funcţional, atât în România cât şi la nivel internaţional. În acest sens am obţinut doi ani consecutiv câte Două din maximum Trei Stele Michelin de la Institutul Internaţional de Gust şi Calitate din Bruxelles, unde juriul este format din chefi de la cele mai renumite academii culinare din lume. Produsul nostru a fost apreciat ca având “un gust remarcabil”. Suntem singurii producători din România care au primit fonduri pentru promovarea în afara Uniunii Europene , un prim program în valoare de 980 000 euro pentru pieţele din Elveţia, Norvegia şi Rusia şi un al doilea program în valoare de 545 000 euro pentru Orientul Mijlociu şi America de Nord.

magiun_cu_igp

În nume personal am participat la târguri ale produselor de calitate în Seul, Germania şi Muntenegru. Din anul 2011 am început să stabilim regulile pentru un mediu concurenţial legal şi corect. Suntem încântați că am reuşit să promovăm România pe mai multe continente şi sperăm că am deschis drumul pentru ceilalţi producători români oneşti. În România am fost mereu alături de producătorii tradiţionali pentru a-i susţine şi încuraja în demersurile de promovare a alimentelor tradiţionale.

Magiunul de prune Topoloveni este Furnizor al Casei Regale a României, multiplu premiat Superior Taste Award de către Institutul pentru Gust şi Calitate Bruxelles. De-a lungul timpului, Magiunul de prune Topoloveni a obţinut multiple certificări ale calităţii cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL.

100_de_ani_S

În iunie 2013 am reuşit standardizarea magiunului de prune românesc , după aproape 18 luni de dezbateri cu procesatorii din industria alimentară care doreau să fie înlocuite prunele proaspete, ca ingredient, cu marcul de prune. Începând de la data emiterii acestui Standard, s-a impus denumirea MAGIUN la nivel internaţional, un pas foarte important pentru industria alimentară românească, deoarece produsul nostru tradiţional NU se mai confundă cu gem/ dulceaţă/ marmeladă

Un an mai târziu, în iunie 2014, a fost emis Ordinul nr. 852/623/216/2014 pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conţinutul şi fabricarea magiunului de prune destinat consumului uman. Actul a fost semnat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Din păcate , deşi aceste două acte sunt în vigoare, în România a continuat concurenţa neloială.

În 2014 am sărbătorit 100 de ani ai reţetei Magiunului de prune, un prag istoric pentru gastronomia românească. „Am arătat că păstrăm tradiţionalitatea şi unicitatea reţetei din 1914, deşi producem după standarde moderne. Consider că, în era aditivilor alimentari se poate face industrie alimentară în mod transparent şi onest faţă de consumatori, cu un mare respect pentru sănătate”, susţine dna Bibiana Stanciulov, director general Sonimpex Topoloveni.

concluzii_diabet_S_cu_borcan

În domeniul calităţii nutriţionale deosebite, am efectuat un studiu clinic la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice N.C.Paulescu. Concluziile studiului arată că “Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat”. Specialiştii Institutului au măsurat glicemia pacienţilor la două ore şi a două zi dimineaţă după ce au primit magiun de prune Topoloveni, rezultând că acesta este un produs natural şi sănătos care poate fi inclus în dieta pacienţilor şi “care susţine tratamentul farmacologic antidiabetic”.

“Regretăm că acum, la sărbătorirea celor patru ani de când am primit certificarea, prin Indicaţie Geografică Protejată, există concurenţă neloială şi tentativă de a distruge singurul producător care a demonstrat că în România există CALITATE la cel mai înalt nivel. Magiunul de prune Topoloveni este în continuare, după patru ani, SINGURUL produs alimentar românesc recunoscut la nivel European”, susține dna Bibiana Stanciulov.

3Magiun_100_ani_MIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro