Magiunul de prune de Topoloveni, unicul produs din România cu indicaţie geografică recunoscut de UE
Magiunul de prune de Topoloveni, unicul produs din România cu indicaţie geografică recunoscut de UE
AgroAzi, 11.09.2012
Unul din cele mai importante brand-uri din România ale industriei alimentare este magiunul de Topoloveni. Câştigator al multor premii internaţionale de gastronomie, unicul produs din România cu indicaţie geografică recunoscut la nivelul Uniunii Europene, este făcut de fabrica argeşeană, după o reţetă veche de 100 de ani.
Societatea Sonimpex Serv deţinută de familia Bibianei Stanciulov a deschis fabrica în 2009, în incinta unei foste fabrici dezafectate, când criza financiară era în toi.
A întâmpinat dificultati încă de la începutul afacerii, însă motivati de dorinţa de a reuşi, proprietarii au continuat, iar astăzi, produsele lor, au ajuns să se numere printre cele mai apreciate de consumatori. Secretele acestui succes sunt reţeta veche pe aproape un secol, calitatea de la care nu s-a făcut niciodată rabat şi ariile diversificate de consumatori: de la copii, adulţi, până la bătrîni.
În 2012, a devenit furnizor oficial al Casei Regale a României, Alteţele sale recunoscând calităţile nutritive şi gustul deosebit.
Proiectul FEADR, o mare pierdere financiară
Resursele financiare pentru dezvoltarea afacerii le-au obţinut din credite bancare şi în urma accesării unor fonduri europene, acestea din urmă dovedindu-se nerentabile în cele de din urmă.
“În 2009 am derulat prin FEADR un proiect de 500.000 euro, proiect din care am ieşit cu o mare pierdere financiară, deoarece diferenţa de curs valutar între momentul în care am accesat fondurile şi momentul încasării lor a fost de peste 24%. Pentru ca BCR sa ne împrumute banii am fost obligaţi să contribuim cu 25%, astfel încat, cei 50% nereturnabili nu au mai existat ̋, ne-a declarat Bibiana Stanciulov, director general al Societatii Sonimpex Serv. Chiar dacă proiectul derulat a înghiţit mai mulţi bani decât a ajutat pe termen lung, proprietarii încă mai doresc să acceseze fonduri europene, în special pentru a putea promova corespunzător produsele în UE. Prima tentativă a eşuat, însa doamna Stanciulov spune ca va continua: ˝Am încercat un proiect pentru promovarea „magiunului de prune Topoloveni” la nivel european , ca produs certificat de UE, cu 50% bani europeni, 30% bani de la Ministerul Agriculturii şi 20% coparticipare. Proiectul nu a fost acceptat, încă, la UE, deoarece nu suntem GRUP DE PRODUCĂTORI”. În România, suntem producător singular, dar nu este vina noastră că nu a mai reuşit nimeni să obţină Indicaţie Geografică Protejată. Cu toate acestea, vom depune din nou proiectul pentru promovarea magiunului, în sesiunea din toamnă”.
Exindere bazată pe diversificarea producţiei
Momentan producătorul magiunului se vede obligat să amortizeze investiţiile majore făcute în fabrică, întrucât dobânzile bancare sunt destul de costisitoare.
Potrivit directorului Sonimpex Serv , utilajele sunt noi, din 2009, aşa că exdinderea se bazează doar pe difersificarea producţiei. Acum se fac la Topoloveni, pe lîngă magiun de prune, dulceţurile de cătină, topinambur, flori de salcam, căpşune, cireşe negre, vişine, caise, coacaze, afine, gutui , prune umplute cu migdale dulci.
Relaţiile comerciale pe care le are sunt bune atât cu furnizorii, marile reţele de magazine, cât şi cu autorităţile. Singura problemă o reprezintă taxele mari de raft practicate în hypermarket-uri: ˝Cu toate astea, nu sunt ele vinovate că li s-a permis să aibă taxe foarte mari, inaccesibile producătorilor români. Pentru producatorii autohtoni se cer norme drastice, în timp ce o mare parte dintre hypermarket-uri au început „procesarea sub marca proprie, procesare care le permite – paradoxal – să nu inscripţioneze corect etichetele, prin menţiunea „Fabricat in UE”, sau lipsa trasabilităţii materiei prime.
Deşi la târgurile internaţionale magiunul şi dulceţurile au succes, acestea nu se exportă încă. A existat o încercare în 2009, însă doamna Bibiana spune că încă nu există credibilitatea calităţii produselor.
Directorul fabricii din Topoloveni nu ia în calcul vinderea acestei mărci spunînd că brandul „magiunului de prune Topoloveni” , Indicaţia Geografică Protejată, nu este vandabilă, cesionabilă. Este a societăţii şi nu poate fi achiziţionată de corporaţii străine. ˝În principiu, probabil se intră pentru a introduce în ţară materie primă din afara ţării continuînd astfel transformarea Romaniei în piaţa de desfacere.
Articol scris de Maria Negulescu