Consumaţi magiun, fiindcă e sănătate curată!
Curierul Zilei, 8 septembrie 2012
Consumaţi magiun, fiindcă e sănătate curată!
Fabrica de Magiun de la Topoloveni şi-a primit ieri oaspeţii cu ocazia Zilei Porţilor Deschise. Numeroase personalităţi au fost prezente la manifestare.
Bibiana Stanciulov, directorul Sonimpex Serv Com, alături de angajaţii săi, constituiţi într-o mare familie, şi-a primit oaspeţii cu braţele deschise şi i-a răsfăţat cu bucate alese, unele fiind puse la dispoziţie şi de primarul Gheorghe Boţîrcă.
Luptă împotriva îmbătrînirii şi a bolilor cronice
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, Gheorghe Mencinicopschi, care este susţinător al magiunului de la Topoloveni, a fost prezent la manifestare. Acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa magiunului: „Are capacităţi antioxidante extraordinare. Magiunul, faţă de prună, are de 5 ori mai mare capacitatea antioxidantă. Antioxidanţii din el luptă împotriva îmbătrînirii organismului şi împotriva bolilor cronice. Magiunul este bogat în fibre alimentare, are un indice glicemic scăzut şi este un dulce sănătos. Cel mai bine este să-l consumăm dimineaţa, cu o feliuţă de pîine integrală, unsă cu puţin unt natural. Recomand să consumaţi magiunul natural de prune de la Topoloveni, fiindcă e sănătate curată, şi în acest fel, putem să ne bucurăm de calităţile prunelor şi în extrasezon“, ne-a declarat profesorul Mencinicopschi. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a asigurat producătorul de la Topoloveni de sprijinul său.
Invitaţii au văzut cum se fabrică acest produs
La eveniment au fost prezenţi şi senatorii Constantin Tămagă şi Şerban Valeca, precum şi reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Agriculturii şi ai Casei Regale a României, care apreciază singurul produs tradiţional românesc, recunoscut pe plan european. Primarul din Topoloveni, Gheorghe Boţîrcă, a făcut şi o glumă, declarînd că aşteaptă să fie cercetat penal, fiindcă apără drepturile magiunului de Topoloveni. Invitaţii au putut achiziţiona la preţuri de producător dulceţuri, magiun şi zacuscă, realizate în această fabrică, şi au putut vedea procesul tehnologic de realizare a magiunului care nu conţine decît prune din mai multe sortimente, neavînd adaos de zahăr. Pentru fabricarea unui kilogram de magiun sînt necesare 5 kg de prune bine coapte. Acestea sînt sortate manual, bine spălate, le sînt scoase sîmburii şi sînt fierte timp de mai multe ore pînă ce minunatul magiun este gata.
Serviţi cu gogoşi şi viţel la proţap
Oaspeţii au fost serviţi cu gogoşi cu magiun, cornuri cu magiun, viţel la proţap după o reţetă îregistrată la OSIM de primarul Boţîrcă, salată orientală, must, ţuică,etc. La ediţia din acest an a Zilei Porţilor Deschise, compania producătoare şi păstrătoare a tradiţiei Magiunului de prune Topoloveni a aniversat 10 ani de la producerea primei şarje de magiun de prune, după achiziţionarea în 2001 a vechii Fabrici de Magiun de către SONIMPEX SERV COM. De asemenea s-a marcat un deceniu de la prima recunoaştere a calităţilor acestui produs: premiul de excelenţă „Marca de Aur“, acordat de Uniunea Naţională a Industriaşilor din România (U.G.I.R.), cu ocazia Salonului Naţional de Conserve din 29 octombrie – 1 noiembrie 2002, unde toţi procesatorii români din această industie şi-au prezentat produsele spre degustare, iar cîştigătorul a fost declarat „marca de aur“. La nici 10 ani de la aceasta recunoaştere naţionala, tot în urma degustărilor, Magiunului de prune Topoloveni i-a fost premiat în doi ani consecutiv (2010 şi 2011) „gustul superior“ de către Institutul Internaţional pentru Gust şi Calitate Bruxelles (ITQI), iar tradiţionalitatea, calităţile nutriţionale şi reţeta atestată din 1914 au stat la baza obţinerii în 2011 a Indicaţiei Geografice Protejate la nivel european. I.Şutan Foto: I.Tudor