Sari la conținut

Consumaţi magiun, fiindcă e sănătate curată!

Curierul Zilei, 8 septembrie 2012

Consumaţi magiun, fiindcă e sănătate curată!

Fabrica de Magiun de la Topoloveni şi-a pri­mit ieri oaspeţii cu ocazia Zilei Porţilor Des­chi­se. Numeroase personalităţi au fost prezente la manifestare.

Bibiana Stanciulov, directorul  Sonimpex  Serv Com, alături de angajaţii săi, constituiţi într-o  ma­re familie, şi-a primit oaspeţii cu braţele deschise şi i-a răs­fă­ţat cu bucate alese, unele fiind pu­se la dispoziţie şi de primarul Gheor­ghe Boţîrcă.

Luptă împotriva îmbătrînirii şi a bolilor cronice

Directorul Institutului de Cer­cetări Alimentare Bucureşti, Gheor­ghe Mencinicopschi, care este susţinător al magiunului de la Topoloveni, a fost prezent la manifestare. Acesta a avut nu­mai cuvinte de laudă la adresa magiunului: „Are capacităţi anti­o­xi­­dante extraordinare. Magiunul, faţă de prună, are de 5 ori mai ma­re capacitatea antioxidantă. Antioxidanţii din el luptă împo­triva îmbătrînirii organismului şi împotriva bolilor cronice. Ma­giunul este bogat în fibre ali­mentare, are un indice glicemic scăzut şi este un dulce sănătos. Cel mai bine este să-l consumăm dimineaţa, cu o feli­uţă de pîine integrală, unsă cu puţin unt natural. Recomand să consumaţi magiunul natural de prune de la Topoloveni, fiindcă e sănătate curată, şi în acest fel, putem să ne bucurăm de cali­tăţile prunelor şi în extrasezon“, ne-a declarat profesorul Mencini­cop­schi. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nico­lescu, a asigurat produ­că­torul de la Topoloveni de sprijinul său.

Invitaţii au văzut cum se fabrică acest produs

La eveniment au fost pre­zenţi şi senatorii Constantin Tă­magă şi Şerban Valeca, pre­cum şi reprezentanţi ai Gu­vernului, Ministerului Agricul­turii şi ai Casei Regale a Ro­mâ­niei, care apreciază singu­rul produs tradiţional româ­nesc, recunoscut pe plan european. Primarul  din Topoloveni, Gheor­ghe Boţîrcă, a făcut şi o glumă, declarînd că aşteaptă să fie cer­cetat penal, fiindcă apără drep­turile magiunului de Topoloveni. Invitaţii au putut achiziţiona  la preţuri de producător dulceţuri, magiun şi zacuscă, realizate în a­ceastă fabrică, şi au putut ve­dea procesul tehnologic de rea­li­zare a magiunului care nu con­ţine decît prune din mai multe sor­timente, neavînd adaos de za­hăr. Pentru fabricarea unui ki­lo­gram de magiun sînt necesare 5 kg de prune bine coapte. A­ces­tea sînt sortate manual, bine spălate, le sînt scoase sîmburii şi sînt fierte timp de mai multe ore pînă ce minunatul magiun este gata.

Serviţi cu gogoşi şi viţel la proţap

Oaspeţii au fost serviţi cu go­goşi cu magiun, cornuri cu ma­giun, viţel la proţap după o reţetă îregistrată la OSIM de primarul Boţîrcă, salată orientală, must, ţui­că,etc.  La ediţia din acest an a Zilei Porţilor Deschise, compa­nia producătoare şi păstrătoare a tradiţiei Magiunului de prune Topoloveni a aniversat 10 ani de la producerea primei şarje de magiun de prune, după a­chi­ziţionarea în 2001 a vechii Fabrici de Magiun de către SONIMPEX SERV COM. De asemenea s-a marcat un de­ce­niu de la prima recunoaş­tere a calităţilor acestui produs: pre­miul de excelenţă „Marca de Aur“, a­cordat de Uniunea Naţională a In­dustriaşilor din România (U.G.I.R.), cu ocazia Salonului Naţional de Conserve din 29 oc­tombrie – 1 noiembrie 2002, un­de toţi procesatorii români din a­ceastă industie şi-au prezentat produsele spre degustare, iar cîş­tigătorul a fost declarat „marca de aur“. La nici 10 ani de la a­ceasta recunoaştere naţionala, tot în urma degustărilor, Magiu­nului de prune Topoloveni i-a fost premiat în doi ani conse­cu­tiv (2010 şi 2011) „gustul supe­rior“ de către Institutul Interna­ţional pentru Gust şi Calitate Bruxelles (ITQI), iar tradiţionalitatea, calită­ţile nutriţionale şi reţeta atestată din 1914 au stat la baza obţinerii în 2011 a Indicaţiei Geografice Protejate la nivel european. I.Şutan  Foto: I.Tudor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro