Dulceața de nuci verzi Topoloveana
Descriere
Este preparată din nuci verzi întregi, curățate manual și fierte la 70 de grade Celsius (in sistem bain-marie), timp de 12 ore, în suc concentrat de măr. Cantitate netă produs / borcan: 270 gr.
Conținut produs finit: 68% nuci verzi, 32% suc de măr.
Calități nutritive: Conţinînd mult iod, preparatele din coaja nucilor verzi contribuie la menținerea sănătății stomacului (combat afecţiunile la nivelul stomacului și infecţiile intestinale acute) și ficatului, la purificarea sîngelui. Coaja verde a nucilor este bogată în calciu (94 mg calciu/100 g nuci verzi), fiind benefică inimii şi sistemului osos (previne osteoporoza). Nucile, fie verzi, fie uscate, întăresc sistemul imunitar. Vitaminele A, E, F și C, complexul de B-uri, alături de minerale precum fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu sînt elementele care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare și reprezintă cea mai bună hrană pentru creier. Neurologii americani au demonstrat că substanțele active prezente în miezul nucilor verzi au efecte pozitive în cazul afecțiunilor neurologice. Antioxidanții prezenți în mod natural, reglează nivelul colesterolului în sânge, tensiunea arterială, reduc riscul de infarct și întăresc vasele de sânge. Nucile verzi sînt indicate şi în cazurile de anemie, datorită fierului: 3 mg/100 g. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă nucile şi în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de seleniu şi zinc.