Sari la conținut

Magiunul de Topoloveni – pentru a patra oară consecutiv la Expoziția Internațională ”Săptămâna Verde” de la Berlin

Magiunul de Topoloveni – pentru a patra oară consecutiv la Expoziția Internațională ”Săptămâna Verde” de la Berlin


Bucuresti, 25 Ianuarie 2012

Față în față cu 450.000 de vizitatori din toată lumea, alături de alți 1.623 de expozanți din 59 de țări care oferă hrană BIO

Două au fost premierele înregistrate de România la Expoziția Internațională ”Grüne Woche” (”Săptămâna Verde”) desfășurat în perioada 20-29 ianuarie la Berlin: prima a fost poziția de ”Partener Oficial” al evenimentului, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, beneficiind de o importantă expunere și implicare și atrăgând atenția celor peste 450.000 de vizitatori și 1.624 de expozanți din 49 de țări asupra oportunităților ago-alimentare pe care le oferă România, iar a doua – prezența printre cei 53 de expozanți români a primului produs tradițional românesc 100% natural cu Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivel european – Magiunul de prune Topoloveni.

Deși am avut o participare constantă în ultimii patru ani la acest eveniment, în acest an am beneficiat de o atenție deosebită datorită protecției brandului Topoloveni la nivel european, care chiar înseamnă ceva pentru consumatorul european – o garanție în plus a calităților nutriționale ale alimentului tradițional. Ne-am bucurat că au recunoscut logo-ul Indicației Geografice Protejate pe eticheta noastră, pentru că asta i-a făcut foarte curioși să deguste Magiunul și în final să-l cumpere fără ezitare”, afirmă Diana Stanciulov, Directorul Comercial al companiei producătoare SONIMPEX SERV COM.

Magiunul de prune Topoloveni este singurul dintre cele 3.850 de produse tradiționale românești care a obținut protecția brandului în Uniunea Europeană, în 8 aprilie 2011, ca Indicație Geografică Protejată (IGP). Unul dintre avantajele acestei certificări este recunoașterea calității superioare (premium) a produsului, în cazul Magiunului de prune Topoloveni certificarea cuprinzând: denumirea (care include și zona geografică în care se produce), tradiția producerii magiunului la fabrica din Topoloveni (din 1914), materia primă folosită (prune provenind din arealul geografic în care se află fabrica sau din orice altă zonă geografică a U.E., respectând sortimentele de prune din caietul de sarcini), rețeta (combinația de soiuri de prune care intră în compoziția magiunului, pentru a-i da complexitatea aromatică și gustul catifelat dulce-acrișor) și tehnologia de producție (cazane cu pereți dubli prin care circula abur tehnologic și care – deși se află la standarde internaționale de calitate – imită metoda tradițională de producere a magiunului din gospodăriile tărănești de acum 100 de ani, când magiunul se făcea în oale de lut introduse în cuptor, iar timp de 12-14 ore acesta se concentra la foc indirect și la temperaturi de până la 70 de grade Celsius).

Deși Magiunul de prune Topoloveni deține două premii internaționale pentru gust și calitate (”Superior Taste Award”, oferite în 2010 și 2011 de către Institutul de Gust și Calitate ITQI Bruxelles), Diana Stanciulov recunoaște că experiența degustării produsului de către vizitatorii expoziției ”Săptămâna Verde” a fost la fel de importantă ca orice alt test nutrițional sau gastronomic, întrucât confruntarea față în față cu consumatorul este cea care confirmă valoarea de piață a produsului: ”Am oferit spre degustare mii de lingurițe de Magiun de prune Topoloveni, iar percepția consumatorilor s-a concretizat în vânzări cu 50% mai mari decât în anul anterior. Am avut surpriza să fim căutați de vizitatori nemți care au cumpărat produsul și în anii anteriori, aceștia devenind clienți fideli ai acestui dulce sănătos fără zahăr adăugat și fără conservanți”.

Standul producătorului de Magiun Topoloveni a constituit o atracţie a vizitatorilor şi datorită dulceţurilor ”Topoloveana”, fără zahăr adăugat şi fără conservanţi, 100% naturale şi a zacuştei de vinete. Printre oaspetii de onoare ai standului Sonimpex Serv Com, care au felicitat prezența Magiunului de prune Topoloveni, ca singurul produs tradițional românesc a cărui marcă este protejată de Uniunea Europeană, s-au numărat Comisarul european pentru Agricultură, dl. Dacian Cioloș, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, dl. Valeriu Tabără și reprezentanții Ambasadei României la Berlin.

Dată fiind orientarea masivă a consumatorilor germani spre produse naturale și BIO, după criza din 2011 a catraveților contaminați cu bacteria E.Coli, și creșterea cererii pe piața germană faţă de produsele naturale de la Topoloveni, producătorii SONIMPEX SERV COM se așteaptă să demareze în acest an exportul în Germania: ”După promovarea produselor noastre în cadrul acestei expoziții timp de patru ani, a venit momentul intrării mai consistente pe piața germană, prin intermediul unor lanțuri de distribuție”, afirmă Diana Stanciulov.

{youtubejw}r2YH65CTeHs&context=C3bfd3d0ADOEgsToPDskKWxrkmHUqA3slj4KsSbeXX{/youtubejw}


Rezultatele unor cercetări recente demonstrează că alimentul funcțional ”Magiunul de prune Topoloveni” previne apariția cariilor

Declarat în 2009 de prof. univ. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) București, drept aliment funcțional întrucât contribuie la menținerea unei vieți sănătoase prin aportul de macroelemente, microelemente, macronutrienți, micronutrienți (fitonutrienți, în special antioxidanți, vitamine, fibre alimetare), recent a fost descoperită prezența xylitolului natural în Magiunul de prune Topoloveni.

Xylitolul este un compus organic cu aspect similar zaharului, având însă doar două treimi din calorii. Cercetările au demonstrat eficiența xylitolului în igiena orală, curățarea sistemului respirator, diabet, controlul greutății, sănătatea oaselor, sănătatea pielii. El este considerat de specialiști ca un important factor al sănătății orale întrucât oprește demineralizarea dinților (nu permite aderarea plăcii la dinți) și chiar remineralizează dinții atunci când există deja carii formate.

Reprezentanții companiei spun ca Magiunul de prune Topoloveni este printre puținele alimente prelucrate industrial, care sunt mai sănătoase decât cele prelucrate casnic. Analizând compoziția Magiunului de prune Topoloveni, specialiștii în nutriție au observat că datorită tehnologiei de producție, unică în România, care prelucrează prunele în mod menajant, la temperaturi de până la 70 de grade Celsius, fără foc direct, se păstrează aproape intacte calitățile nutriționale ale prunelor proaspete. Dacă prunele sunt preparate la foc direct, xylitolul, fructoza și glucoza din fruct se ard și devin zaharuri rafinate, nocive pentru dietă. Prunele conțin în stare naturală xylitolul, iar datorită metodei de preparare din Fabrica de magiun Topoloveni, acesta se regasește și în produsul final într-o cantitate considerabilă și explică motivul pentru care Magiunul de Topoloveni este un dulce sănătos: are gust dulce, însă indice glicemic scăzut – adică 39 / 100 gr.

Astfel, putem spune că pe lângă efectele benefice de prevenire a osteoporozei, de facilitare a asimilării calciului, magneziului și a vitaminei D, de întărire a sistemului imunitar, al celui neuromuscular, de prevenire a apariției diabetului de tip 2, a aterosclerozei, a bolilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare cerebrale, a unor tipuri de cancer (în special a cancerului de colon), a bolilor Parkinson și Alzheimer-, consumul de Magiun de prune Topoloveni ajută și la prevenirea cariilor dentare”, spune doamna Bibiana Stanciulov, proprietarul companiei Sonimpex Serv Com.


Recunoașteri recente pe plan național ale calităților naturale ale alimentelor fabricate de SONIMPEX SERV COM la Fabrica de magiun Topoloveni

La fabrica societăţii Sonimpex Serv Com din Topoloveni nu se mai produce de o vreme încoace doar magiun: începând din 2010, în fiecare an fabrica a înregistrat la OSIM noi reţete de alimente funcţionale şi a scos pe piaţă gama ”Topoloveana” de dulceţuri 100% naturale din fructe (cireşe negre, vişine, afine ecologice, prune umplute cu migdale dulci, gutui şi căpşuni), fără zahăr adăugat şi fără conservanţi.

Recent, produselor Sonimpex Serv Com li s-a certificat valoarea de către Centrul Naţional de Teste Comparative (CNTC), un organism care supraveghează calitatea alimentelor sau bunurilor aflate pe rafturile magazinelor. Astfel, Certificatul de Atestare a Calităţii primit de produsele de Topoloveni în luna ianuarie 2012 de la CNTC garantează o dată în plus cumparatorului că produsele sunt sigure şi de calitate superioară.

De asemenea, Asociaţia BIO România a acordat Magiunului de prune Topoloveni sigla de „Produs tradiţional recomandat de BIO România”, care va fi afişată pe borcanul produsului.

Aceste certificări şi recomandări ne onorează şi vor face diferenţa la raft, mai ales începând cu data de 1 iulie 2012, când pe eticheta tuturor produselor alimentare vor fi obligatorii informaţiile privind trasabilitatea, adică traseul materiei prime de la primul furnizor până la consumatorul final, inclusiv provenienţa aditivilor alimentari şi a altor ingrediente nocive pentru sănătate, regăsite în multe produse alimentare comercializate în România. Nu este corect ca la raft, singura diferenţiere între produsele de Topoloveni 100% naturale şi produsele concurente care conţin aditivi alimentari, coloranţi, conservanţi şi zaharuri rafinate să o constituie preţul; consumatorul trebuie informat – spre exemplu – că pectina din anumite dulceţuri (pe care românii le consumă ca produse de post) provine din cartilagii animale… La noi, chiar şi ambalajul – adică capacul borcanului este conform standardelor europene BIO şi provine de la importatorul ARGOPACK SRL Bucureşti, reprezentată de doamna Luminiţa Moşescu” afirmă doamna Bibiana Stanciulov.


ACprodus_traditional_recomandat_de_Bio_Romania


Prețurile produselor de Topoloveni le plasează în categoria premium

Ca urmare a grijii deosebite față de selectarea materiei prime, față de procesul de producție (unic în lume, însă de 8-10 ori mai costisitor decât al concurenților), față de ambalaje, produsele obținute la fabrica de Magiun Topoloveni sunt mai scumpe comparativ cu gama generală a altor conserve care compensează proporția redusă de ingrediente naturale (între 30%-50% fruct) cu ingrediente chimice, de sinteză (aditivi alimentari, îndulcitori, coloranți, conservanți, E-uri etc.).

Începând cu octombrie 2011, prețul principalului nostru produs – Magiunul de prune Topoloveni – a fost majorat, întrucât compania nu mai poate suporta în continuare un preț promoțional cum a fost cel stabilit în 2008 și nemodificat până recent. Costurile unui produs pentru care e utilizată materie primă 500% (adică 500 de gr. de prune pentru 100 gr. de produs) și utilități ale căror costuri au crescut de 5 ori din 2008 până acum nu au cum să determine un preț de vânzare similar cu cel din 2008 sau similar cu prețurile produselor concurente de o calitate inferioară!”, precizează Bibiana Stanciulov. ”În timp ce în țările civilizate se fac investiții considerabile în cercetarea pentru descoperirea de alimente funcționale, cum este spre exemplu proiectul recent al unor cercetători din Noua Zeelandă și Japonia (vedeți aici) care vor să descopere alimente funcționale pentru femeile aflate la menopauză, românii au un astfel de aliment funcțional și trebuie să știe că în eforturile de a-i menține calitatea, compania producătoare se luptă să supraviețuiască în acestă perioadă de criză economică”, completează Bibiana Stanciulov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro