Sari la conținut

Magiunul de prune Topoloveni, pe lista sistemului european de calitate

Unul dintre cele 1.000 produse agricole alimentare care au marca de calitate a Uniunii Europene este şi magiunul de prune Topoloveni.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a declarat, după semnarea deciziei de înregistrare a produsului românesc magiun de Topoloveni, în registrul denumirilor de origine şi indicaţiilor geografice protejate, că: “România are tradiţii locale, agricole şi alimentare, cu un potenţial excepţional. Recunoaşterea europeană pentru magiunul de Topoloveni este un prim pas, un drum deschis pentru promovarea si protejarea produselor de calitate româneşti, în Europa şi în afara ei. Ii felicit pe producatori pentru acest succes şi sper ca şi alţii le vor urma exemplul”.

Garantarea calitataţii pentru consumatori şi a unui preţ echitabil pentru fermieri, sunt obiectivele de recunoaştere a valorii produselor româneşti, a tradiţiilor din care izvorăsc şi a efortului suplimentar pe care realizarea acestora îl solicită.

Comisia Europeană analizează şi necesitatea introducerii unor sisteme de calitate adaptate micilor producători, care işi comercializează produsele pe pieţe locale, respectiv producătorilor din zonele montane.

Magiunul natural de prune Topoloveni este fabricat după o reţetă tradiţională atestată din anul 1914.

Fabrica din Topoloveni a produs în anul 2009 in jur de 150-200 de tone de magiun, dar in 2010, desi a fost modernizată şi pemite o capacitate mai mare, lipsa prunelor a făcut ca productia să nu depăşească 160 de tone.

sursa: Agrias


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro