GOGOSI DE COZONAC CU MAGIUN NATURAL DE PRUNE TOPOLOVENI
Ingrediente
500g faina, 50g zahar, 50g unt, 4 galbenusuri, 25g drojdie, ½ lingurita de sare, ½ paharel de rom, 1 lingura de ulei, 1 ceasca cu lapte, vanilie, magiun natural de prune Topoloveni
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia cu putin lapte cald si se amesteca cu 2-3 linguri faina, astfel incat sa fie o coca groasa ca o smantana. Sa lasa la cald sa dospeasca. Separat se freaca galbenusurile cu sarea, apoi cu zaharul. Se pune in vasul in care se framanta aluatul, se adauga drojdia dospita si se framanta, adaugand alternative faina si lapte caldut, pana ce este cuprinsa toata faina. Coca trebuie sa fie moale, insa bine framantata( lapte se pune cat cere faina).
Cand se desprinde aluatul de pe mana, se adauga untul topit cald, putin cate putin, uleiul si romul, framantand pan ace aluatul face basici. Se lasa sa creasca la cald. Cand aluatul a crescut, se framanta din nou, ca sa dea inapoi si se rastoarna pe masa de aluat presarta cu faina. Se imparte in doua si se intinde o foaie groasa de 1cm. Se inseamna pe jumatate din foaie cu o forma de tabla, ronduri de 6cm diametru, fara sa se taie, si pe fiecare rond se pune cate putin magiun.Din cealalta jumatate de foaie se taie, cu aceeasi forma, rondele care se aseaza peste magiunul natural de prune Topoloveni si se apasa imprejur cu degetul sa se lipeasca, avand grija sa nu aiba faina intre ele. Cand sunt acoperite, se taie din nou cu aceeasi forma, patrunzand complet aluatul. Se aseaza gogosile pe un servet presarat cu faina, se acopera cu un alt servet si se lasa la cald sa creasca. Se intinde apoi a doua bucata de aluat si se procedeaza la fel.Dupa ce au crescut, se incinge untura (ulei) si se pun gogosile pe rand la prajit cu fata in sus. Se intorc pe cealalta parte dupa care se scot cand sunt rumene-aurii.
Se presara zahar vanilat .