Sari la conținut

Face magiun de prune după o reţetă din 1914

Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de dulceţuri din Topoloveni, păstrează secretă compoziţia produsului său, care datează de la începutul secolului trecut. Fabrica patronată de Stanciulov furnizează gem Casei Regale, comunităţii evreieşti din România şi soldaţilor americani din baza de la Mihail Kogălniceanu.

Bibiana Stanciulov are 56 de ani şi conduce afacerea alături de fiica sa
Doar Bibiana Stanciulov şi directoarea fabricii din Topoloveni ştiu reţeta integrală a magiunului care datează în analele oraşului argeşean încă din anul 1914. Una dintre cele mai grele operaţiuni este procurarea materiei prime.

„Anual, folosim 1.000-1.500 de tone de prune, pe care le cumpărăm de la fermierii din toată ţara. Ne trebuie în permanenţă trei-patru feluri de prune, altfel nu iese reţeta“, a dezvăluit Stanciulov.

Marcă protejată în UE

Magiunul de Topoloveni este printre puţinele produse din România care au certificare naţională şi europeană. Este fiert în cazane descoperite şi nu conţine zahăr. Fabrica din Topoloveni a devenit în această lună furnizorul Casei Regale.

De asemenea, Stanciulov distribuie magiun şi comunităţii evreieşti din România şi a primit certificat de furnizare a produsului său şi pentru soldaţii americani de la baza din Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

În anul 2007, Stanciulov a aplicat pentru obţinerea de fonduri europene, în valoare de 500.000 de euro pentru modernizarea şi utilarea fabricii, proiect pe care l-a finalizat săptămâna trecută.

În 2008, Stanciulov a produs 200 de tone de magiun, pe care l-a exportat în majoritate în Austria şi în Germania. Pentru anul în curs vizează o creştere a producţiei cu 50%, ca urmare a intrării în funcţiune a noilor utilaje.

De la sfârşitul anului trecut, Sonimpex, firma lui Stanciulov s-a dezvoltat şi pe plan intern. Un borcan costă 6,75 lei, fără TVA. „În ciuda creşterii costurilor de producţie nu voi scumpi magiunul, cu riscul de a-mi diminua marja de profit“, spune managerul.

Finanţare europeană

Despre obţinerea fondurilor UE, Stanciulov spune că „a plimbat timp de doi ani dosare dintr-o parte într-alta din cauza birocraţiei exagerate“. Un alt inconvenient al accesării fondurilor este, în opinia managerului, deprecierea leului.

„Povestea că UE îţi dă 50% din banii de investiţie nu e adevărată când o pui pe hârtie. Proiectul a fost calculat la un curs de 3,7 lei pentru un euro, iar eu voi rambursa creditul aferent aportului propriu de capital la un curs de aproximativ 4,2 lei“, afirmă Bibiana.

În ciuda obstacolelor întâlnite, mai vrea să obţină încă 640.000 de euro pentru crearea a două noi produse: magiunul de struguri cu prune şi dulceaţa de prune. Bibiana Stanciulov a intrat în afaceri în anul 1993, prin deschiderea unei firme de distribuţie de produse alimentare.

În anul 2000 a devenit distribuitorul fabricii de conserve din Topoloveni. „Directorul unităţii nu şi-a respectat contractul, m-am enervat atât de tare, încât mi-am zis că într-o zi o să-i iau locul“, îşi aminteşte Stanciulov.

În acelaşi an fabrica a fost scoasă la licitaţie, iar Stanciulov a cumpărat-o „cu ochii închişi“. „Am vrut neapărat să iau fabrica, pe care am dat 320 de milioane de lei, bani obţinuţi dintr-un credit“, povesteşte Stanciulov. Pe lângă achiziţia iniţială, Stanciulov a mai investit până în 2007 încă 500.000 de euro în renovarea fabricii.

Anual, folosim 1.000-1.500 de tone de prune, pe care le cumpărăm de la fermierii din toată ţara.
Bibiana Stanciulov
director general Sonimpex

Carte de vizită

Bibiana Stanciulov are 56 de ani şi este de profesie sociolog. Pe lângă producţia de magiun, Sonimpex, firma condusă de Stanciulov se mai ocupă şi cu livrarea de combustibil către instituţiile publice.

Anul trecut, Sonimpex a înregistrat o cifră de afaceri de 12,48 milioane de lei şi a obţinut un profit de 95.000 de lei.

SURSA:Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Share

© Sonimpex Topoloveni 2023

Relații clienți

Tel. +40 722 588 959

E-mail: comenzi@magiun-sonimpex.ro