Magiunul de Topoloveni indulceste Europa
Peste 2.000 de produse tradiţionale autohtone au fost identificate şi atestate de Ministerul Agricuturii, dar magiunul de Topoloveni este primul şi singurul înscris pînã acum în procesul de obţinere a protecţiei europene de brand autentic românesc.
Poţi fi acuzat de plagiat
Fiind denumit „Indicaţie Geograficã Protejatã“ (IGP), nimeni nu va putea face acest magiun în afarã de producãtorul atestat, numai în localitatea Topoloveni din Argeş, iar orice tentativã de a copia originalul va fi judecatã ca un plagiat. Bibiana Stãnciulov este deţinãtoarea licenţei magiunului, pe care îl produce din anul 2002, dupã ce a cumpãrat fabrica de la Topoloveni. Bibiana Stãnciulov povesteşte: „Timp de un an am muncit ca sã renovãm fabrica. Atunci cînd am cumpãrat-o, nu am gãsit în ea decît un morman de fier vechi. Reţeta magiunului s-a transmis din generaţie în generaţie în fabricã, încã din anul 1914“.
Şase ani, produsul s-a vîndut numai la export
Erau comercializate vrac, pînã în anul 2008, peste 100 de tone anual, care mergeau în Germania şi în Austria. Strãinii îi adãugau zahãr şi îl ambalau în borcane, exportîndu-l inclusiv în România ca produs de-al lor, cu un preţ pe mãsurã. „Am mers în pierdere o perioadã. Abia anul trecut am încercat sã vindem în ţarã. Jumãtate din producţie a mers la export şi jumãtate a fost ambalatã şi etichetatã pentru piaţa autohtonã. Aici ne-am confruntat cu neîncrederea românilor şi a comercianţilor. Magiunul se gãseşte într-un lanţ de benzinãrii şi în cîteva magazine naturiste“, spune producãtoarea. Acum, vinde un borcan de magiun cu circa 7 lei, dar o- datã preluat de magazine, preţul creşte cu cît vrea vînzãtorul. Bibiana Stãnciulov a depus dosarul la Ministerul Agriculturii, în decembrie anul trecut. În februarie, du-pã douã luni, va fi trimis la Bruxelles, iar dacã nu va fi contestat de nici un alt producãtor din comunitate, peste circa 4 luni va primi protecţia europeanã. „Contestarea se face numai dacã ai probe, altfel pot cere daune. Produsul este natural, fãrã coloranţi, zahãr sau conservanţi. E foarte bun pentru copii, fiindcã are vitamine şi o armã în lupta contra îmbãtrînirii, putîndu-l considera tinereţe fãrã bãtrîneţe“.
sursa: Curierul Zilei, 4 februarie 2009