Primul produs românesc pentru care se solicită protecţie pe piaţa europeană este magiunul din prune de la Topoloveni. În lipsa certificării europene, magiunul românesc este vândut la vrac în Germania şi Austria, de unde este revândut la un preţ de cinci ori mai mare.
Magiunul de Topoloveni este preparat după o reţetă care datează din 1905, iar prima fabrică din România care a produs acest magiun a fost „Cooperativa din Topoloveni”, atestată în 1914. Actualii producători, SC Sonimpex Serv Com Bucureşti, ţin reţeta la secret şi au dezvăluit doar că la prepararea dulceţii nu se foloseşte zahărul sau conservanţii, iar materia primă – prunele – provine doar din livezile româneşti.
Producătorii au simţit nevoia de protecţie a produsului “bio”, aşa că au fost primii care au depus dosar la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea protecţiei şi certificării europene. „Dacă tot are căutare în Vest, măcar să-l vindem sub marca noastră, la preţul corect”, a declarat Bibiana Dolores Stanciulov, directorul general al societăţii.
SC Sonimpex a înscris, în 2002, la Ministerul Agriculturii, magiunul natural de prune ca produs tradiţional românesc şi, recent, a depus documentaţia pentru protejarea denumirii în Europa. Anul acesta, fabrica de la Topoloveni a obţinut Certificatul KOSHER, cerinţă impusă de Comunitatea Evreiască.
Certificat în 18 luni
Beneficiarul sistemului de protecţie trebuie să fie singurul producător din aria geografică respectivă. După obţinerea protecţiei naţionale, dosarul este trimis la Bruxelles, unde perioada de certificare durează 18 luni.