Prima cerere pentru inregistrarea unui produs traditional apartine unui producator de magiun
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a primit in urma cu doua saptamani prima cerere pentru obtinerea indicatiei geografice protejate, care apartine unui producator de magiun, a declarat pentru NewsIn directorul general al Oficiului National pentru produse Traditionale si Ecologice.
Directorul general al Oficiului National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTE), Lucia Romanescu, a declarat ca solicitarea pentru obtinerea indicatiei geografice protejate a fost depusa de producatorul de magiun de prune, S.C. Sonimpex Serv Com S.R.L., iar ceilalti patru producatori care intentioneaza sa obtina protectia pentru indicatia geografica protejata sunt producatori traditionali de produse lactate si preparate din carne.
“Conform reglementarilor europene, Ministerul Agriculturii trebuie sa incheie verificarile pentru aceasta documentatia in termen de 30 de zile, dupa care o parte a documentatie, respectiv caietul de sarcini, va fi postata pe site-ul ministerului pentru 60 de zile, timp in care orice persoana care are ceva de obiectat se poate opune acordarii indicatiei geografice protejate “, a explicat Romanescu.
Potrivit acesteia, in cazul in care vor aparea obiectii din partea altor producatori care fabrica si comercializeaza acelasi produs, ministerul va media intre producatorul solicitant al indicatiei geografice protejate si opozantul acestuia.
Reprezentanta Oficiului a mai spus ca dupa cele 90 de zile, dupa ce produsul a trecut de perioda de verificare, respectiv de cea de opozitie, primeste protectia la nivel national si sigla specifica indicatiei geografice protejate care va aparea pe eticheta produsului.
“Dupa ce primeste protectia la nivel national, ministerul agriculturii va trimite la Bruxelles documentatia respectiva pentru obtinerea indicatiei geografice protejate la nivel european, dupa care produsul intra in aceleasi proceduri care sunt mult mai lungi” , a adaugat directorul ONPTE.
Aceasta a mai precizat ca odata obtinuta aceasta protectie, denumirea nu mai poate fi folosita de niciun alt producator care fabrica acelasi produs, nici la nivel national si nici la nivel european.
“Odata ce ai obtinut protectia, ai un confort al traseului produsului tau. Nimeni nu mai poate produce sub aceeasi denumire. Acum, de exemplu, in Grecia se vinde branza sub denumirea de telemea de oaie, or se stie ca telemeaua de oaie este un produs specific romanesc” , a adaugat reprezentanta Oficiului.
In ceea ce priveste producatorul de magiun de prune, S.C. Sonimpex Serv Com S.R.L, directorul general al companiei, Bibiana Dolores Stanciulov,a declarat pentru NewsIn ca fabrica sa din judetul Arges va inregistra anul acesta o productie de aproximativ 190 de tone de magiun de prune.
Stanciulov a mai spus ca daca pana anul trecut cea mai mare parte a productiei mergea la export, anul acesta vor sa exporte doar 30% din productie, iar restul sa vanda in Romania.
“Cea mai mare parte a productiei mergea in Austria si Germania, unde exportam doar vrac. Din 2009 nu mai vrem sa vindem vrac, ci in propriile ambalaje”, a mai adaugat reprezentanta companiei.
Aceasta a mai spus ca in 2008 se asteapta la o crestere a cifrei cu 20%, fata de anul trecut cand aceasta a fost de 120 de miliarde de lei vechi.