Contact: 021.340.26.66

RETETA TRADITIONALA. UN PRODUS AUTENTIC, 100% NATURAL, FARA ZAHAR SI CONSERVANTI – DIANA STANCIULOV NE ADUCE PE MASA MAGIUN DE TOPOLOVENI!

In copilarie, obisnuiam sa il servim dimineata pe paine, langa o cana de lapte. Un preparat sanatos, dulce si, cel mai important, natural.

Pentru ca in ultimii ani am cam uitat care mai este gustul magiunului, Diana Stanciulov doreste sa ne readuca pe masa acest produs. Si nu oricum, ci la fel de natural si delicios ca si acum aproape un secol. In plus, magiunul de Topoloveni este primul si singurul produs inscris pana acum in procesul de obtinere a protectiei europene de brand autentic romanesc. Denumita “Indicatie Geografica Protejata” (IGP), certificarea europeana este asemenea “drepturilor de autor”, adica nimeni nu va putea face acest magiun in afara de producatorul atestat, iar orice tentativa de a copia originalul va fi judecata ca un plagiat. Diana Stanciulov este detinatoarea licentei magiunului, pe care il fabrica din anul 2001, dupa ce a cumparat fabrica de la Topoloveni. “Reteta magiunului s-a pastrat in fabrica din 1914 si s-a transmis din generatie in generatie”, povesteste Diana Stanciulov. Prezenta la primul Targ Slow Food organizat la Brasov la finalul saptamanii trecute, Diana Stancilov a fost de acord sa ne destainuie povestea acestui preparat traditional, 100% natural.

Denumire protejata national
“Din 2001 pana anul trecut toata productia de magiun era exportata in butoaie de 150 de kg in Germania si Austria. Din 2008 am inceput sa ambalam acest produs si la borcane si sa incercam sa intram si pe piata din Romania. Am avut ambitie si am reusit sa obtin denumirea protejata national. Suntem primii si singurii din Romania (din pacate) care au reusit aceasta performanta de a obtine un astfel de statut. In prezent, dosarul cu caietul de sarcini se afla la Bruxelles, in vederea obtinerii indicatiei geografice protejate. Procesul va dura aproximativ un an. Nu este un demers foarte dificil, important este sa se respecte conditiile de siguranta a alimentelor”, povesteste Diana Stanciulov. Desi este un produs traditional, interlocutoarea noastra recunoaste ca s-a lovit de neincrederea comerciantilor din tara, atunci cand au incercat sa introduca preparatul pe rafturile magazinelor din Romania. Nimeni nu credea ca exista un produs natural, fara conservanti si, in plus, extrem de delicios. Insa, au trecut de acest moment si, in prezent, borcanele cu magiun de Topoloveni se gasesc in magazinele din toata tara.

Reteta simpla
Magiunul de Topoloveni nu contine nici un gram de zahar, conservant sau colorant! In urma analizelor la instituturile de cercetari alimentare s-a descoperit ca magiunul de Topoloveni isi pastreaza toate vitaminele in urma procesului de fabricatie. In plus, in magiun se gaseste si seleniu si potasiu, substante rar intalnite in produsele alimentare de pe piata. “Reteta magiunului nu este una complicata. Se folosesc patru-cinci soiuri de prune atent alese si se fierb foarte bine in cazane duplicate. Nu se utilizeaza deloc foc, ci numai aburul, ceea ce impiedica formarea hidroximetilfurfuralului, un agent cancerigen. Pentru ca nu contine zahar si indicele glicemic este foarte scazut, produsul poate fi consumat si de diabetici, la indicatia medicului curant. In 2008 am castigat niste fonduri europene si daca nu anul acesta, in 2010 cu siguranta vom folosi banii in scopul diversificarii produselor. Ne gandim la o gama complexa de dulceturi si gemuri naturale, fara conservanti”, incheie Diana Stanciulov.

sursa: Transilvania Express, 23 aprilie 2009

0 Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*